Antalya’nın Alanya ilçesinde doğan Kaplan, Alanya Ayşe Melahat Erkin Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2008 yılının Haziran-Temmuz aylarında Aksan Hukuk Bürosu bünyesinde avukatlık stajına başlayan Kaplan, Ağustos ayında Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı bünyesinde araştırma görevlisi olarak atanmış ve tercihini akademik kariyerden yana kullanmıştır. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans eğitimine başlamış ve 2009 Kasım – 2010 Mart ayları arasında İngiltere Cambridge’de dil eğitimi ve yüksek lisans çalışmalarında bulunmuş, dönem içerisinde Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nde çalışmalar yapmıştır. 2011 yılı Mart ayında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atanmış ve aynı yıl Karşılaştırmalı Hukukta ve Türk Ceza Hukuku’nda Anonim Tanıklık isimli tezi ile bilim uzmanı unvanı almıştır. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Kamu Hukuku Doktora programında eğitimine başlayan Kaplan, 2013 yılı güz döneminden itibaren eğitimine Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde devam etmiştir. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır. Doktora eğitimi sırasında 2015 yılı Mart – Ekim ayları arasında Freiburg im Bresgau/Almanya’da bulunan Max-Planck Yabancılar ve Uluslararası Ceza Hukuku Enstitüsü bünyesinde misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. 7 Mart 2016 tarihinde İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu başlıklı tezi ile Doktor unvanı alan Kaplan, 18 Nisan 2016 tarihinde aynı anabilim dalına “Yard. Doç. Dr.” unvanı ile öğretim üyesi olarak ve aynı zamanda anabilim dalı başkanı olarak atanmıştır. Aynı fakültede bu tarihten itibaren anabilim dalı başkanlığı görevinin yanı sıra 2019 yılından bu yana Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürütmektedir. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği (2018-2024), Fakülte Dekan Yardımcılığı (2021-2023) görevlerini deruhte etmiştir. 31.01.2025 tarihinde Üniversitelerarası Kurul tarafından Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku alanında “Doçent” unvanı alan Kaplan’ın Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukukunda Mağdur, İmar Kirliliğine Neden Olma, Temel Ceza Hukuku Mevzuatı isimli kitapları, ulusal ve uluslararası çok sayıda bildiri ve makalesi bulunmaktadır.
Av. Doç. Dr. Mahmut Kaplan, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve çeşitli hukuk fakülteleri bünyesinde Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Ceza Muhakemesi Hukuku, Tıp Ceza Hukuku, Çevre Hukuku, Kriminoloji, Kabahatler Hukuku, Askeri Ceza Hukuku derslerini vermiştir. Ayrıca lisansüstü eğitimde de Sağlık Hukuku Anabilim Dalı ve Kamu Hukuku Anabilim Dalı bünyesinde yüksek lisans ve doktora programlarında ders vermektedir.
Av. Doç. Dr. Mahmut Kaplan avukatlık hizmetinin yanı sıra avukat meslektaşlar ile siz değerli müvekkil adaylarımıza hukuki danışmanlık ve uzman mütalaası da vermektedir.